Zondag verslaat Winsum in vermakelijk duel

2023-05-17

RZB zo 2 – vv Winsum 2

Eigenlijk is voetballen door de week niet echt het ding van de zondag voetballers. Zeker niet als het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen betreft, maar nood breekt wet. Zeker gezien het feit dat Graspop de nodige spelers afgelopen zondag hebben geplaagd werd de wedstrijd tegen Winsum verplaatst naar de woensdag. Ook de Winsumers waren niet echt blij met het verplaatsen.

Na een gelijk opgaand begin waren beide teams niet in staat om het initiatief van de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Bafloërs voetbalden geduldig en wachtten hun kansen af, terwijl Winsum erg veel moeite had met het fysieke spel van de thuisploeg. Kansen waren aan beide kanten schaars en het publiek moest zich vermaken met het spel op het middenveld, waar beide ploegen aan elkaar gewaagd waren.

De wedstrijd was om des keizers baard omdat de roodzwarten dit seizoen nauwelijks meer de vierde plaats kunnen ontgaan, de ploeg uit Winsum had nog een hele kleine theoretische kans op het kampioenschap. Eigenlijk was de eer het hoogst haalbare. De vorige wedstrijd was geëindigd in een nipt verlies van de Bafloërs en daarom was men erop gebrand om te laten zien dat men in eigen huis geen verlies zou dulden. Het waren toen vooral de teleurgestelde roodzwarten geweest die zich op het veld verbaal uitten, deze keer waren het voornamelijk de Winsumers die bij elk lichamelijk contact ter aarde stortten en hun ongenoegen klaarblijkelijk mondeling moesten verwerken.

Na een klein half uur spelen stond het plotseling 1-0 voor de thuisploeg. Via een snelle overname werd Bart Luurtsema alleen voor het doel gezet en met een strak schot langs de keeper werd het pleit beslecht. Met de voorsprong op zak konden de Bafloërs zich beperken tot een meer verdedigende tactiek en moest Winsum wat meer risico’s nemen. Het leverde echter nauwelijks scoringskansen voor de gasten op, die zich herhaaldelijk stukliepen op de goed georganiseerde verdediging van de roodzwarten.

RZB probeerde met gecontroleerd voetbal de rust te bereiken en kreeg vlak voor de pauze nog een hoekschop. De ingestudeerde corner werd knap doorgekopt bij de eerste paal en kwam daarna op het hoofd van de instormende Niek Beukema terecht. De voorstopper kopte hard en gericht het leer opnieuw tegen de touwen en dit leverde zowaar een 2-0 voorsprong op.

Na de theepauze was het voornamelijk eenrichtingsverkeer richting het doel van de Bafloërs. Winsum moest nu veel risico’s nemen en ging al snel één op één spelen. Met de overtalsituatie op het middenveld ontstonden er nu wel een aantal hachelijke situaties voor het doel van goalie van der Veen. Echt ingrijpen hoefde de sluitpost echter nauwelijks want de meeste ballen gingen over, naast of werden onderschept door een verdediger.

Er werd nu met hand en tand verdedigd en keer op keer stortte een Winsumer krijsend ter aarde. Scheidsrechter Schierbeek had de wedstrijd echter prima op orde en floot wanneer dat nodig was. Voor gele kaarten was er meestal geen enkele aanleiding en konden de mannen uit Winsum eerder bij zichzelf te rade gaan. Met nog een dikke twintig minuten te spelen viel de aansluitingstreffer alsnog.

Na een goed opgezette aanval kwam de bal met wat geluk voor de voeten van spits Kostwinder. De corpulente spits, die veelal het doelwit was van enkele lichte overtredingen kon nu zijn gram halen en haalde hard en strak uit. Keeper van der Veen was kansloos op de inzet en kon slechts toekijken hoe de bal in de verre hoek insloeg.

Wie had gedacht dat dit het startsein voor een ware aanvalsgolf van de gasten kwam bedrogen uit. Eigenlijk leken juist de Bafloërs nu de overhand te krijgen en wist men zich steeds beter onder de druk van de Winsumers uit te voetballen. Het leverde gelijk enkele kleine kansjes op.

De grootste kans in de tweede helft kwam zo ongeveer tien minuten voor de voeten van Harm Luurtsema. Na een snelle uitbraak en wat geluk kon Bart Luurtsema doorlopen op het doel van Winsum. De snelle spits hield het hoofd koel en legde het speeltuig keurig breed op broer Harm. Met een leeg doel voor zich leek het een koud kunstje om de marge weer naar twee doelpunten te tillen, maar de rechts midden had al veel van zijn krachten gevergd en moest met krampverschijnselen zijn doelpoging wagen. Helaas voor hem en zijn voetbalkameraden vloog de bal via de lat over het doel heen.

MVI_0020

De laatste tien minuten was het nog even billen knijpen voor de thuisploeg, maar ondanks verwoede pogingen viel de gelijkmaker niet meer binnen en konden de roodzwarten weer eens een overwinning op de Winsumers op hun palmares bijschrijven