Zondag verzet zich met hand en tand tegen koploper

2022-02-14

RZB zo 2 – Noordpool 2

Met een waslijst aan afwezigen was het voor coach Buma afgelopen zondag puzzelen om een elftal op het veld aanwezig te hebben. Gelukkig waren er verschillende spelers bereid om een extra potje voetbal in het weekend op de mat te leggen. Onder leiding van Jacob Cleveringa werd begonnen aan een op papier ongelijke strijd tussen koploper Noordpool en middenmoter Rood Zwart Baflo.

Al binnen vijf minuten kwamen de spelers uit Uithuizen op een 0-1 voorsprong. In een van de eerste aanvallen was er nog wat onduidelijkheid wie moest ingrijpen en mocht er ongehinderd vanaf het strafschopgebied op het doel worden geschoten. De bal maakte een rare zwabber en verdween onder de handen van goalie van der Veen door in het doel.

Noordpool combineerde er lustig op los en zette aan om een snelle beslissing te forceren. Het zware, hobbelige veld zorgde er echter voor dat veel aanvallen een roemloos eind vonden over de achter- of de zijlijn. De roodzwarten bleven in deze fase vrij moeiteloos overeind en probeerden ook om mee te voetballen.

Na een ogenschijnlijk onschuldige voorzet viel plotseling letterlijk en figuurlijk de tweede treffer uit de lucht vallen. De hoge bal werd enigszins paniekerig verdedigd en viel met enig fortuin voor de voeten van de spits van Noordpool. Daarna was het een koud kunstje om van dichtbij keeper van der Veen kansloos te laten.

In de periode hierna golfde het spel op een neer. Noordpool was veruit de gevaarlijkste ploeg op het veld, maar de uitvallen van de thuisploeg werden naarmate het spel vorderde steeds frequenter en gevaarlijker. Het leverde de roodzwarten na een half uur spelen een dot van een kans op. Na een prima combinatie leverde de hardwerkende Emiel Dijkstra een prachtige voorzet bij de tweede paal af. De hier opgedoken Mitch Brink leek de bal van dichtbij simpel in het doel te kunnen leggen, maar zag tot zijn verbazing dat de keeper toch nog op de een of andere onnavolgbare manier het ronde projectiel uit zijn doel wist te houden.

Helaas voor de roodzwarten viel er vlak daarna wel een doelpunt te noteren al viel die aan de verkeerde kant.

Noordpool wist via de combinatie een snelle tegenstoot te fabriceren. Het diagonale schot leek in eerste instantie een prooi voor de goed opgestelde van der Veen te worden, maar via een ongelukkige stuit van een graspolletje verdween de bal over de handen van de sluitpost heen toch in het doel.

De 0-3 achterstand bij de rust was niet onverwacht, maar vanuit roodzwart zicht toch wel erg ongelukkig tot stand gekomen. Nagenoeg elk schot op doel bleek een voltreffer.

In de tweede helft leek het aanvankelijk niet anders te verlopen. Noordpool werd nu gesteund door een felle rugwind en profiteerde opnieuw binnen vijf minuten van de situatie. Een half mislukt schot vanaf twintig meter verdween gedragen door de wind pardoes in de rechter bovenhoek en betekende een riante 0-4 voorsprong.

Wie nu gedacht had dat de koploper nu wel zou uitlopen naar een nulletje of tien kwam bedrogen uit. De thuisploeg rechtte de rug en ging volop in de strijd om een hogere uitslag te voorkomen. Noordpool werd nu slordiger en kwam nauwelijks meer tot een gericht schot op het doel van de Bafloërs. Sterker nog, de dreiging op het veld was nu vooral via de uitvallen van de roodzwarten. Ook Noordpool moest nu herhaaldelijk vol aan de bak om een treffer te voorkomen en maakte de nodige overtredingen. Het leverde over en weer nu de nodige frustraties op, maar scheidsrechter Cleveringa had de wedstrijd prima onder controle en zorgde ervoor dat het bij wat korte schermutselingen bleef.

Beide ploegen scoorden niet meer zodat de 0-4 de einduitslag bleek te zijn. Over twee weken mogen de roodzwarten opnieuw aan de bak tegen dezelfde tegenstander, maar dan op het kunstgrasveld te Uithuizen.