Zondag volgt Super Saturday op

2022-10-16

 

Kloosterburen 3 – RZB zo 2

 

Afgelopen zondag hebben de voetballers zich onder het motto van het weekend geschaard, super-Saturday! Niet alleen won het vlaggenschip van RZB, ook de zondagvoetballers konden de eerste drie punten aan hun seizoen totaal toevoegen. De laatste jaren gingen de voetballers uit Kloosterburen meestal met de punten aan de haal, maar deze keer was het al snel duidelijk dat de roodzwarten de betere ploeg waren. Er moet wel worden toegevoegd dat de thuisploeg alle zeilen bij moest zetten om überhaupt elf spelers in het veld te krijgen, terwijl de roodzwarten met maar liefst 15 spelers konden aantreden.

De wedstrijd begon voor de Bafloërs perfect, want al na twee minuten stond er een 0-1 voorsprong op het scorebord. In de achterhoede van Kloosterburen werd de bal onzorgvuldig rondgespeeld waarna Niek Lantink het speeltuig wist te onderscheppen. De gelegenheids rechtsvoor wist hierna op snelheid alleen voor het doel te komen maar zag zijn inzet door de keeper gestuit. Op inzet kreeg de spits hierna echter de bal opnieuw voor de voeten en kon hij de bal verlengen naar Martijn Buma. Buma zag vanuit zijn ooghoeken de beter geposteerde Bart Luurtsema lopen en speelde het ronde projectiel breed waarna de bal hard en strak in de hoek werd geschoten.

Met de 0-1 op zak voetbalde het wel wat gemakkelijker, want de afgelopen weken moesten de roodzwarten steeds vanuit een achterstand terugkomen. Toch was het aan beide kanten slordig en leed men veel balverlies. De kansen waren schaars en kwamen vaak uit het niets doordat een van beide ploegen ineens onnodig balverlies leden.

Het spel golfde wat op en neer en was in deze fase eigenlijk niet om aan te zien. Na ongeveer een half uur spelen ging het echter ineens beter lopen bij de roodzwarten. De bal werd beter ingespeeld en vooral de snelheid in het spel werd opgevoerd. Kloosterburen bleef nu vooral conditioneel achter en moest meer en meer terrein prijsgeven.

De roodzwarten profiteerden gelijk en het doelpunt was het aanzien zeker waard. Nadat men van achteruit de bal knap wist rond te spelen was er opeens een versnelling over de rechtervleugel. Jorrit van Sloten speelde middenvelder Peter Luurtsema in, die het speeltuig knap wist te verlengen op de weg sprintende Niek Lantink. De snelle rechtsvoor liet opnieuw iedereen de hielen zien en legde de bal panklaar bij de eerste paal waar Bart Luurtsema heel simpel kon binnentikken.

Na de 0-2 zette de thuisploeg aan om de aansluitingstreffer nog voor de rust te kunnen noteren. De Bafloërs hadden het in deze periode moeilijk, maar deden dit vooral zichzelf aan. Men leek ineens de bibbers te krijgen en speelde paniekerig en onnauwkeurig elkaar de bal toe. Het leverde Kloosterburen een aantal goede kansen op, maar het vizier stond onnauwkeurig afgesteld zodat doelman van der Veen nauwelijks in actie behoefde te komen.

Vlak voor het rustsignaal kregen de roodzwarten nog een dot van een kans om er 0-3 van te maken. Nadat men eerst met heel veel geluk de bal via het centrale middenveld weet door te spelen staan er ineens vier spelers van Baflo tegenover twee van Kloosterburen. De aanval lijkt knap te worden uitgespeeld maar Emiel Dijkstra schiet tenslotte het leer langs de verkeerde kant van de paal naast. Het blijft daarom bij een 0-2 ruststand.

Na de theepauze lijken de roodzwarten niet echt bij de les, want de eerste drie ballen worden pardoes bij de tegenstander ingeleverd en levert bijna een doelpunt op. Hierna herpakken de roodzwarten zich en gaat het per minuut beter. Kloosterburen raakt nu langzamerhand het initiatief kwijt en wordt simpelweg overlopen door de jongere spelers van de Bafloërs, die nu links en rechts langs hun tegenstander snellen.

Na een werkelijk prachtige combinatie werd de gehele achterhoede te kijk gezet en kan Chris de Jong de bal voorzetten op Emiel Dijkstra. De middenvelder heeft de hoek voor het uitzoeken, maar raakt in paniek bij zoveel vrijheid en schiet de bal van dichtbij hard naast en over.

Op het veld krijgt Kloosterburen nu voetballes, want de ene combinatie is nu nog mooier dan de andere. Het enige wat ontbreekt zijn de doelpunten. Vanaf de zestigste minuut is er eigenlijk nog maar één team dat speelt en nadat Peter Luurtsema het startsein geeft met een mooi schot voorlangs is het daarna al vlot weer raak voor de roodzwarten.

Achterin zijn de roodzwarten nu heer en meester en tikt men de tegenstander van het kastje naar de muur, vooral de tweelingbroers van Sloten zijn nu een ware plaag voor hun tegenstander en weten constant mee op te komen. Nadat Stephan van Sloten de aanval opzet weet Bart Luurtsema door de linies heen te breken en met een kenmerkende passeerbeweging stuurt hij twee spelers het bos in om vervolgens binnen het zestienmetergebied bekeken de bal via de paal binnen te schieten.

Hierna is de weerstand aan de zijde van Kloosterburen gebroken, men komt nauwelijks nog tot aanvallen toe en is eigenlijk alleen maar bezig met het inleveren van de bal. De doelpunten vallen nu als rijpe appelen. Eerst weet Jordi Bolhuis zich met een knappe solo door de gelederen van de thuisploeg heen te wurmen om daarna met een droog schot de keeper kansloos te laten.

De roodzwarten ruiken nu bloed en zetten hun tegenstander overal op het veld onder druk. Vooral het spel is nu een lust om te zien, want de ene na de andere combinatie rolt over het veld. Na weer een geslaagde aanvalsopzet wordt het leer voorgezet en lijkt Chris de Jong van dichtbij te kunnen scoren, de bal komt echter op de lat en stuitert het veld weer in. Gelukkig weet Chris Bootsman hierna met een snoekduik alsnog het leer binnen te koppen.

De Bafloërs kunnen zich met de geruststellende 0-5 voorsprong nu ook enkele fouten veroorloven. Na een lange hoge bal wordt er nogal vreemd paniekerig verdedigd en speelt men de bal zomaar in de voeten van de tegenstander. De spits van Kloosterburen aarzelt niet en haalt vanaf twintig meter knap uit. Gelukkig voor de Bafloërs weet keeper van der Veen met een moeizame redding zijn doel schoon te houden. Het zou het enige schot van betekenis voor de thuisploeg gedurende de gehele wedstrijd zijn.

Nog geen minuut later duikt de thuisploeg opnieuw voor doelman van der Veen op. Ook al wordt er gevlagd voor buitenspel, de scheidsrechter lijkt niet van plan om af te fluiten. De weg is echter lang voor de spits, die vlak voordat hij kan uithalen wordt afgestopt door een ontketende Jorrit van Sloten die met een sprint van veertig meter redding weet te brengen. Het is het laatste wapenfeit van de thuisploeg.

In het laatste kwartier is er nog maar één ploeg die speelt en dat zijn de roodzwarten. De ene na de andere aanval golft op het doel van de thuisploeg af en de handen van de vele meegekomen toeschouwers kunnen keer op keer op elkaar. De roodzwarten lijken ontketend en spelen de frustratie van de afgelopen drie wedstrijden volledig van zich af.

Zelfs binnen het eigen strafschopgebied worden de mannen uit Kloosterburen bij tijd en wijle weggetikt. Na een werkelijk prachtige aanval mag Christiaan Bootsman vanaf vijf meter geheel vrijstaand binnenschieten. Helaas staat de middenvelder een paar millimeter buitenspel en wordt deze prachtige goal terecht afgekeurd.

Het slotakkoord is voor Bart Luurtsema, die niet te stoppen is voor de thuisploeg. Nadat de linksvoor knap wordt vrijgespeeld snijdt hij met een simpele passeerbeweging naar binnen en heeft alle hoeken voor het uitzoeken. De spits behoudt simpel het overzicht en legt de bal binnenkant voet onhoudbaar in de verre hoek.

De score had nog hoger kunnen uitvallen, maar de meeste aanvallen strandden in schoonheid. Met deze ruime overwinning hebben de roodzwarten in ieder geval het nare begin van het seizoen kunnen wegspoelen en kan men weer omhoog kijken op de ranglijst.